Začněme od lesa





















V červenci jsme se vydali představit naši výstavu Jak lesy myslí až do Beskyd. Historik umění, kurátor a poutník Jiří Zemánek zde v rámci pravidelných aktivit spolku Pilgrim uspořádal mezioborový seminář Začněme od lesa: Seminář Potulné univerzity přírody s podtitulem o budoucnosti lesů a lidského společenství v době krize klimatu.  

Seminář byl věnován fotografu Rudolfu Jandovi, který se svými jedinečnými fotografiemi pralesních společenství objevil ve 30. letech minulého století kouzlo Beskyd a přispěl k tomu, že se podařilo uchovat beskydský prales Mionší ve stavu přirozeného vývoje. Poselství semináře shrnuje tato vybraná citace: Spíš než abychom lesům a stromům vnucovali zjednodušené vzorce našeho ekonomického myšlení, bychom se měli učit je pečlivě pozorovat, důvěrně je poznávat, dokázat jim naslouchat. Stromy nejsou žádné biologické stroje na dřevo, ale, jak ukazuje nejnovější vědecký výzkum, jsou to vnímavé inteligentní sociální bytosti, které pociťují bolest a vzájemně spolu komunikují a starají se o svůj dorost. Les, to je velké sociální společenství živých subjektů, jež v té míře nebojují mezi sebou, aby z nich přežili ti nejsilnější, ale společně usilují o to, aby přežil celek lesa, který jim vytváří nejvhodnější podmínky pro život. Les je inteligentní komplexní systém s neuvěřitelnou schopností regenerace.














Místo setkání bylo v Dolní Lomné u Jablunkova, součástí semináře byly procházky po okolních lesích, přednášky a projekce. Procházka do pralesa Mionší s komentářem Tomáše Myslikovjana z CHKO Beskydy probíhala v silném dešti a trvala asi pět hodin. Procházeli jsme běžně nepřístupné oblasti pralesa a dozvídali se o tom, jak zde fungují vazby mezi jednotlivými lesními organismy, jakým způsobem se snaží správa parku napomoci rozšíření jedle, kdysi pro Beskydy typické. Procházky se zúčastnili mimo jiné i členové rodiny Rudolfa Jandy. Večer na diskusi navázal Jaromír Bláha z Hnutí Duha, přednáškou o tom, proč potřebujeme divočinu, a další ráno potom pokračoval povídáním na téma krize lesů na severní Moravě a seznámil nás podrobně s navrhovanými změnami v zákoně o lesích. Dokumentární filmy představily dílo německého lesníka, autora dnes populárních knih o lese, Petera Wohllebena, kanadské bioložky Suzanne Simmard, věnující se komunikaci stromů či mykologa Paula Stametse. Na organizaci semináře se dále podílela ekoporadkyně Alena Malíková, aktivní mimo jiné v Nadaci Pro půdu a sešlo se na něm spousta inspirativních účastníků z nejrůznějších oborů napříč vědou, uměním a aktivismem.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

...z výstavy Sochy mluví: Hana Wichterlová-Stefanová

Ze sbírek... Nataša Gollová

(Ne)poučitelný autodidakt