Téma z depozitáře: JARNÍ PŘÍRODA II

Jarní probouzející se příroda je krásná, inspirující a naplňuje nás optimismem. Vše je v rozpuku, rodí se nová mláďata, rozkvétají louky, stromy a keře. Na toulkách krajinou, kterou v současné složité době navštívil snad každý z nás, je možné vidět například první bílé či růžové voňavé květy šípkových růží, vykvétající koncem května na divoce rostoucích keřích. Růže šípková patří mezi léčivé rostliny, její plody (šípky) jsou bohaté na vitamíny, zejména vitamín C, ale je i zdrojem dalších zdraví prospěšných látek.


Otto Stritzko, Krajina s šípkovou růží, 1958, kvaš, tužka, lepenka


A právě motiv šípkové růže zachytil na své kresbě český malíř, grafik a restaurátor Otto Stritzko, rodák z Vysočiny. Jeho Krajina s šípkovou růží je jednou z mnoha prací tohoto umělce zastoupených ve sbírkách OGV. Jedná se patrně o přípravnou knižní ilustraci zachycující větvičku této rostliny, jejíž růžový kvítek rozkvétá na pozadí krajinného záběru s naznačenou architekturou kostela a vesnických stavení. Patrně by to mohla být obec Stará říše, která byla od roku 1940 Stritzkovým působištěm.


Vyhrajte od nás první číslo sborníku (z) Vysočiny umění!
Na email ogv@ogv.cz nebo do komentářů pod tímto příspěvkem na našem facebooku či instagramu nám do soboty 2. 5. napište/pošlete Vaše oblíbené umělecké dílo, které nějakým způsobem zachycuje jaro.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ze sbírek... Nataša Gollová

...z výstavy Sochy mluví: Hana Wichterlová-Stefanová

(Ne)poučitelný autodidakt