UMĚNÍ NEUTEČEŠ...

Když nemůže člověk za uměním, musí umění za ním…

Stejně jako všechny ostatní kulturní instituce v naší zemi i jihlavská galerie musela až do odvolání uzavřít své prostory pro veřejnost.

Kdo ale zatím nestihl navštívit naše aktuální výstavy Sochy mluví, Dvojí obrazotvornost (Adriena Šimotová, Jiří John) nebo stálou expozici, tak nemusí zoufat.

Alespoň touto virtuální cestou se Vám pokusíme zprostředkovat vybraná díla, která vždy doprovodí komentář z řad našich kurátorů (a v mnoha případech i pana ředitele).

Jako první v tomto cyklu bude prezentovat kurátorka výstavy Sochy mluví Ilona Staňková:


Nevystavit dílo "Žena, která mlčí" Evy Kmentové na výstavě pojmenované "Sochy mluví" mi připadalo zhola nemožné. Proto je také tato umělkyně v expozici výjimečně zastoupena dvěma díly.Eva Kmentová se do náruživých debat o umění, které ve Wagnerově ateliéru vedli její spolužáci, zapojovala velmi spoře. Byla pozorovatelkou, svět si užívala ze svého stanoviště, tak jako kdysi v dětství z koruny stromu, s odstupem a nadhledem. Ludmila Vachtová k pozdějším dílům Evy Kmentové dodává: "Lidské tělo se skládá z krajin.", což je fascinující charakteristika, která rozšiřuje vnímání i této figury redukované do oboustranného reliéfu z období "nádechu" na počátku šedesátých let.

Jan Spěváček nechal k mlčící ženě z našich sbírek promluvit své vlastní verše. Ačkoli většinou mezi námi vládla shoda, v tomto případě jsme s Honzou svedli lítý boj, ze kterého bohužel vyšla pouze první část básně. Jsem ráda, že zde mohu uvést celý text, který by se dal vztáhnout na celou výstavu soch, či na výtvarné umění jako celek:

///

Domýšlím
tvá volání,
když mlčíš.

Ticho je
tvůj nejsilnější
křik.

(Jan Spěváček in Čum do ráje)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ze sbírek... Nataša Gollová

...z výstavy Sochy mluví: Hana Wichterlová-Stefanová

(Ne)poučitelný autodidakt