Ze sbírek... Podobizna herečky M. Burešové

Za několik dní tomu bude rok, kdy do Stálé expozice Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě přibylo další dílo Ze sbírek… Vedle známého Šímova portrétu Nataši Gollové je k vidění podobizna další české herečky Marie Burešové. Jejím autorem je významný český malíř, ilustrátor, grafik a pedagog Vladimír Sychra (1903-1963). Život a dílo tohoto velikána českého výtvarného umění a geniálního portrétisty i krajináře si připomeneme někdy příště, dnes bychom chtěli představit ženu, kterou zachytil ve svém díle. 

Vladimír Sychra - Podobizna herečky M. Burešové, 1940
olej, překližka, 64,5 x 54 cm, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě


Marie Burešová (1. listopadu 1907, Praha - 14. dubna 1972, Praha) byla česká divadelní a filmová herečka známá z mnoha pamětnických filmů i divadelních inscenací. Působila v E. F. Burianově „Déčku“ a v Národním divadle, její herecká kariéra byla krátce spjata také s Vysočinou. V roce 1940 hostovala v Horáckém divadle, které ovšem tehdy přechodně působilo v Třebíči. Celonárodní proslulost jí pak v roce 1940 přinesla titulní role v Nezvalově veršované hře Manon Lescaut, jejíž premiéra se konala 7. května v Burianově divadle „D40“. Jako vůbec první představitelka „hříšné Manon“ zde bohatě uplatnila nejen svoji štíhlou postavu a zrzavé vlasy, ale zvláště svůj typický výrazový prostředek, jímž byl mimořádně krásný altový hlas, schopný neobyčejného intonačního a dynamického rozpětí. 

A právě tehdy se patrně setkala s malířem Sychrou, který později ilustroval několik knižních vydání tohoto Nezvalova díla. Jak můžeme vidět na dochovaných snímcích divadelní inscenace z archivu Národního divadla nebo na dobové pohlednici nacházející se ve sbírkách Moravské galerie v Brně (Marie Burešová společně s Vladimírem Šmeralem v roli rytíře des Grieux), Sychra zde zcela nepochybně zachytil právě tehdejší podobu herečky. Dokládá to výstižné ztvárnění jejího tehdejšího účesu a oděvu, ale také datace obrazu rokem 1940 v autorově signatuře. V tomto období Sychra maloval portréty s patrnými vlivy raně renesančních maleb, ale můžeme zde vidět rovněž inspiraci portréty Josefa Šímy. Tvář herečky zobrazené z levého profilu je zde sochařsky modelována světlem a stínem a kontrastuje s tmavým oděvem a rudou pohovkou na neutrálním pozadí.



Marie Burešová v titulní roli v Nezvalově hře Manon Lescaut.


Marie Burešová společně s Vladimírem Šmeralem v roli rytíře des Grieux. (dobová pohlednice nacházející se ve sbírkách Moravské galerie v Brně)


Pohled do stálé expozice Ze sbírek...


Jana Bojanovská / kurátorka OGV









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ze sbírek... Nataša Gollová

...z výstavy Sochy mluví: Hana Wichterlová-Stefanová

(Ne)poučitelný autodidakt