...z výstavy Sochy mluví

Že děti mají mnohem citlivější sluch než dospělí, je patrně všeobecně známo. Ale pozor! Během edukační dílny přítomní předškoláci slyšeli, jak si tihle dva kluci pískají! Myslím, že i autory plastik Miroslava Pangráce (vlevo) a Jiřího Ducháčka by mile překvapila senzualita a kreativita našich malých návštěvníků.


Miroslav Pangrác, Hlava chlapce, 1956, bronz, v. 33 cm, s. 19 cm, h. 17 cm
Jiří Ducháček, Jiří Malý, 1935, patinovaná sádra, v. 37 cm, s. 31 cm, h. 19 cm

Sochařský portrét dítěte není zas tak jednoduchá disciplína, jak by se mohlo zdát. Nejen proto, že model bývá neposedný. Zkuste se někdy při návštěvách kostelů zadívat do tváří andílků… Ne vždy jsou tak roztomilí, jak by si autor asi býval přál.

Miroslav Pangrác byl vynikající portrétista. Dokázal neobyčejně živě a zároveň citlivě zachytit lidskou osobnost, což je fascinující právě u dětských podobizen. Jeho pedagogy na Akademii výtvarných umění byli Jan Lauda a Karel Pokorný, který je v expozici zastoupen promlouvající postavou T. G. Masaryka. Jiří Ducháček i Miroslav Pangrác jsou autory významných realizací ve veřejném prostoru. Mezi pedagogy Jiřího Ducháčka na Uměleckoprůmyslové škole patřil vedle Karla Dvořáka a Karla Štipla i Josef Mařatka. Z vedlejšího sálu zaznívá úryvek Bezručovy básně, ilustrující Mařatkovu drobnou plastiku Maryčka Magdonova. Až půjdete kolem budovy na Masarykově náměstí, napněte sluch. Třeba zaslechnete hovory soch, nebo pohvizdování těchhle našich dvou výtečníků.



Ilona Staňková / kurátorka OGV




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ze sbírek... Nataša Gollová

...z výstavy Sochy mluví: Hana Wichterlová-Stefanová

(Ne)poučitelný autodidakt