...z výstavy Sochy mluví: František Bílek

Dílo sochaře, grafika, ilustrátora, architekta a mystika Františka Bílka (1872–1941) se od počátků jeho umělecké dráhy potýkalo s rezolutně odmítavým postojem o generaci staršího velikána českého sochařství Josefa Václava Myslbeka. Bílka oslovovaly biblické a literární texty, jeho vize nesly prvky secese, odkazovaly k symbolismu ... zatímco Myslbekova škola se orientovala na francouzské vzory, čerpající ponejvíce z antiky, neorenesance a klasicismu. Bílkovi bylo pro nedostatečnou úroveň jeho prací odňato stipendium, jeho raná díla byla odmítnuta. V tomto kontextu není špatné si připomenout výrok slavného francouzského sochaře Antoine Bourdella, který o několik let později ocenil Bílkův přístup, dílo označil za původní, bez potřeby někoho napodobovat. 



František Bílek, Hlava otce, dřevo, OGV v Jihlavě

Otec Františka Bílka byl povoláním kolář, vztah ke dřevu zřejmě prostoupil generacemi. Dřevoryty a dřevořezy patřily k umělcově oblíbené grafické technice, a pro příklady dřevěných soch nemusíme chodit daleko: Naše stálá expozice se pyšní Bílkovým dílem Míra člověka. Vladimír Preclík, jehož Hlavu naleznete také v naší "stálé", jen o patro výš, ve své Dřevěné knížce popisuje svou návštěvu galerie a šok z prvního setkání s Bílkovým rukopisem: "Léta mě učili v dílně zacházet se dřevem a dláty, a když jsem si některé postupy osvojil, najednou tohle! A oni to vystaví! Zdálo se mi, že povrch dřevěné skulptury je materiálově znásilněn, je diletantsky nezodpovědný." 

Mladý adept sochařství tehdy zjišťuje, že umění a řemeslo ne vždy kráčí stejným směrem. Vyčítá autorovi tupá dláta, která nejednou vedl proti směru růstu dřeva, díry po sucích, s jejichž vysazováním se Bílek nezdržoval... Také na Bílkově díle Hlava otce na výstavě Sochy mluví můžeme pozorovat onen rozdrásaný až "chlupatý" povrch skulptury. Živelný, ale také živý projev tohoto velikána českého sochařství způsobuje mrazení v zádech dodnes. Vladimír Preclík svou kapitolu uzavírá zvoláním: "Mistře Bílku, odpusťte mi!"

Kdyby mohli, přidali by se možná i další.

Ilona Staňková / kurátorka OGV 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ze sbírek... Nataša Gollová

...z výstavy Sochy mluví: Hana Wichterlová-Stefanová

(Ne)poučitelný autodidakt